Piec piekarski z Rudziczki, 1840 rok
Wybudowany w 1840 roku. był jednym z wielu, które występowały na terenach południowej części Śląska Opolskiego. Ten typ pieca upowszechnił się w XIX wieku. Jest to budynek, w którym w jednej części wmurowany jest piec do pieczenia chleba a w drugiej urządzone jest pomieszczenie zwane przedpiecem, służące do magazynowan,ia narzędzi, koszyczków chlebowych i opału. Budynek pieca z Rudziczki wykonany jest w konstrukcji ryglowej. Piec, podobnie jak inne budynki o takiej konstrukcji, postawiony jest na podmurówce z kamieni. Sama bryła pieca wymurowana jest z cegły. Budynek mieszczący piec miał zawsze dwuspadowy dach, kryty z reguły, pokryciowym materiałem niepalnym - dachówką lub łupkiem. W szczycie budynku znajduje się wejście na niewielki stryszek, położony nad piecem.
W piecu wypiekany jest chleb w czasie lekcji muzealnych oraz podczas imprez folklorystycznych.